Kraljica Veselica

O festivalu

Kraljica Veselica je tridnevni praznik narodnozabavne glasbe v Planici, poletni glasbeni festival, ki bo v dolini pod Poncami gostil najbolj zveneča imena narodnozabavne glasbe. Glasbe, ki je zapisana v naših genih, glasbe katere zibelka smo in po kateri nas poznajo ter cenijo v svetu.

Med 25. in 27. junijem, v prvih dneh poletnih počitnic, se bo na velikem odru v izteku planiške letalnice zvrstilo preko 30 zvenečih ansamblov. 

Spremljajte nas na Facebook profilu Kraljica Veselica, na 24ur.com in v Slovenskih novicah, kjer bomo v prihodnje razkrili vse podrobnosti o festivalu.

Kraljica Veselica je poklon tradiciji narodnozabavne glasbe pri nas, prične se na rojstni dan Slovenije, zato je lepo darilo vsem, ki nosimo našo  glasbo v srcu. Kar The Beatles pomenijo za Anglijo in Strauss za Avstrijo, Avseniki pomenijo za Slovenijo. Evropski glasbeni fenomen iz Begunj na Gorenjskem je med letoma 1953 in 1990 prodal 32 milijonov plošč ter odigral tudi po 300 koncertov letno. Svetovno znana ameriška  glasbena revija Billboard je o ansamblu redno pisala, podatek, da so The Beatles in Pink Floyd v Nemčiji skupaj prodali 15 milijonov plošč, Avsenik pa v istem času preko 20 milijonov, je dovolj zgovoren. Mladi bi jih danes zagotovo opisali kot prave “superstars”.

Svojo glasbo so ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, na olimpijskem stadionu v Berlinu so igrali pred 80 tisoč poslušalci, dobili evropskega glasbenega oskarja za izvirnost, Zlato coklo na Nizozemskem za najpopularnejši ansambel, Zlato vrtnico v Avstriji, nagrado nemškega kulturnega ministrstva Herman Loens …

Po vzoru Avsenikov je v Nemčiji, Avstriji, Švici, državah Beneluksa in drugod po svetu nastalo na stotine ansamblov. Ansambel ima po svetu še danes preko 200 klubov oboževalcev.

S tako bogato glasbeno zapuščino je na mestu, da imamo poletni festival slovenske glasbe na domačih tleh. Tako kot ima Nashville country festival, Jamajka svoj reggae festival, Srbija Gučo, tako Sloveniji pripada mednarodni festival narodnozabavne glasbe.

Predstavljajte si večtisočglavo množico, ki v objemu Julijskih Alp na rojstni dan naše dežele z vsem srcem in dušo prepeva pesem Slovenija, od kod lepote tvoje ob tem pa se vrti po največjem plesišču. 

Festival bo na edinstven način povezal slovensko glasbo, ples in domačo kulinariko.

Posebna ponudba aktivnosti na prostem je kot nalašč za preživljanje kvalitetnega družinskega časa.

Kranjska gora je ena naših najbolj atraktivnih destinacij. Obiskovalcem festivala poleg namestitve nudi obilo družinskih, športnih, adrenalinskih in drugih tematskih aktivnosti. Otroci lahko uživajo v Kekčevi deželi, Bedančevem domu na Vitrancu, poletnem sankališču besna Pehta, športnem parku Pišnica  razvedrijo se lahko na kopališču ob jezeru Jasna. Okolica ponuja slikovite kolesarske poti, pohode v dolino Tamar, na Vršič, Belopeška jezera, tromejo in ostale okoliške planine.

Pisatelj, pesnik in etnolog mag. Ivan Sivec je med drugim ob tej priložnosti zapisal:

“Le dve stvari na svetu ne poznata meja: šport in glasba. Največja slovenska simbola za oboje sta nedvomno Planica in Ansambel bratov Avsenik, pionirjev povsem nove zvrsti glasbe, ki od leta 1953 osvaja srca in navdušuje po celem svetu. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bosta kraljeva ponosa Slovenije združila v nekaj še večjega, nekaj legendarnega, nekaj, na kar so vsi čakali: v 3-dnevni festival z najboljšimi ansambli slovenske narodnozabavne glasbe na najbolj prestižni lokaciji slovenskega športa.
Ne gre samo za težko pričakovan vseslovenski dogodek, glasbo brez meja in prijateljstvo brez preprek. To bo tridnevna veselica najboljših glasbenih skupin, nepozabno rajanje pod našo (sicer sneženo) kraljico in druženje enako čutečih. Kraljica Veselica bo ponesla naše razpoloženje do višav, na široko odprla vrata na vse strani neba in pokazala pravo slovensko dušo in srce. Pridite na Kraljico Veselico v Planico in postanite del slovenskega glasbenega kraljestva!”

Festival smo z veliko radostjo snovali v sodelovanju s Kranjsko goro, nordijskim centrom Planica,  podjetjem Hit Alpinea, vodilno medijsko hišo Pro plus in Slovenskimi novicami.

Za komunikacijo in grafično podobo festivala skrbi Zavod 1.1.

 

Vstopnice so po posebni ceni Slovenskih novic na voljo na prodajnih mestih Eventim, Petrol, Trafikah 3DVA in na OMV.